Koop geen kat in de zak

Het kittenseizoen gaat zo langzamerhand weer van start. Het regent bij ons telefoontjes van enthousiaste nieuwe katteneigenaren (to be) die een afspraak willen maken om hun nieuwe poezenkind te laten checken of tips vragen bij de aanschaf. Ook zien we veel kittens op consult waar -al dan niet terecht- grof geld voor is betaald. Mede daarom besloot ik deze column te wijden aan do’s en dont’s bij de aanschaf van een kitten.

Waar moet ik zijn?

Allereerst: hoe kom je aan een kitten? Dat kan op vele manieren. Wil je een raskat met papieren? Kies dan voor een officiële fokker, waarbij het belangrijk is dat de ouderdieren negatief getest zijn op rasgebonden ziektes. Als je voor een raskat gaat zonder papieren, wees je er dan van bewust dat juist deze katten vaak rasgerelateerde aandoeningen hebben of ontwikkelen naarmate ze ouder worden. Vind je een huis-, tuin- en keukenkat ook prima? Dan is marktplaats een veel geraadpleegde website, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat de buurvrouw, je tante of de tuinman van de vriend van je broer een nestje heeft :) En last but not least: het asiel. Een zeer goede keus om daar je nieuwe huisgenootje te zoeken, want dan weet je zeker dat de basiszorg al geleverd is en het katje door een dierenarts is nagekeken.

Waar moet ik op letten?

Het belangrijkste is dat je een gezond katje in huis haalt. Let allereerst op de algemene indruk die het dier maakt. Beweegt het goed, lijkt het lekker in z’n vel te zitten, glanst de vacht en zijn de oogjes en oortjes schoon? Kijk ook naar de omgeving waarin het katje opgroeit: is het er schoon, hoe ziet moederpoes eruit, zijn er meerdere nestjes aanwezig (meestal geen goed teken), groeien de dieren op in huiselijke sfeer? Doe hier geen concessies aan! Hoe vaak heb ik al niet gehoord: ‘tja, ik was er helemaal voor naar Brabant gereden, dus toen heb ik hem maar meegenomen ondanks dat ‘ie er niet goed uitzag.’ Zonde, want bedenk dat je nieuwe kitten hopelijk minstens vijftien jaar meegaat en dat het daarom erg belangrijk is om deze aanschaf weloverwogen te doen. Voor je het weet zit je aan een kat met chronische niesziekte vast en sta je maandelijks bij de dierenarts op de stoep. Ook is het goed om eerst een keertje naar het kitten te gaan kijken, voordat je hem daadwerkelijk meeneemt naar huis.

Eén of twee?

Steeds meer wordt geadviseerd om twee kittens tegelijk te nemen, omdat het kitten dan een speelmaatje heeft. Het is dan wel aan te raden om twee kittens uit hetzelfde nest te nemen met hetzelfde energieniveau. Je kan je indenken dat een heel actief en een heel rustig kitten niet zo lekker samen gaan. Heb je al een wat oudere kat dan is het zeker verstandig om te kiezen voor twee kittens, omdat ze dan de senior veelal met rust laten.

Om een nieuwe kat te laten wennen aan die kat die al bij je woont kan je het beste gebruik maken van een stappenplan. Door de katten eerst apart te houden en langzaam te laten wennen aan elkaars geur maak je de kans op een vredig samenleven vele malen groter dan wanneer je ze plompverloren bij elkaar zet. De adviesbrief ‘Hallo, ik woon hier nu ook!’ zullen wij je met alle plezier toesturen.

Scheidingsleeftijd

Een kitten moet volgens de wet minstens zeven weken oud zijn voordat het bij de moederdier weggaat, maar in veel gevallen is dat eigenlijk nog veel te jong. Een kitten op die leeftijd in huis nemen doe je alleen als het anders opgroeit in een omgeving waar het weinig contact heeft met mensen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn op een boerderij waar amper naar de kittens omgekeken wordt, al kan je jezelf afvragen of het überhaupt handig is om daar een kitten vandaan te halen…

Een kitten moet tussen de drie en zeven weken leeftijd meerdere malen per dag opgepakt en geaaid worden. Bovendien moet dit gedaan worden door verschillende personen, want alleen dan kan het kitten in zijn latere leven ook goed omgaan met menselijke aandacht. Gebeurt dit niet, dan zal je kat altijd een zekere terughoudendheid of zelfs angst hebben voor mensen. Kittens die tussen de zeven en zestien weken leeftijd spelen met nestgenootjes leren hierdoor goed omgaan met andere katten, dus als het kitten bij jou thuis moet samenwonen met een andere kat dan is het verstandig om het niet te vroeg op te halen. Aan de andere kant weten we dat kittens rond de twaalf weken moeilijker om kunnen gaan met nieuwe situaties, dus in de meeste gevallen is het het beste om kittens rond de leeftijd van tien weken naar een nieuw thuis te laten gaan (dit is dus pas na de eerste vaccinatie).

Zorg ervoor dat je weet hoe een kitten van tien weken eruit ziet. Kijk bijvoorbeeld op de site kittenleeftijd.nl en neem desnoods een keukenweegschaaltje mee!

Kosten

Dan de aanschafkosten. Die lopen zeer uiteen. Zeker nu het kittenseizoen net is gestart en er nog niet zoveel kittens beschikbaar zijn, vragen sommige mensen exorbitante bedragen voor een kitten (de stamboomkittens even daar gelaten). Over het algemeen is het prima als een kitten niet zomaar gratis wordt meegegeven, maar een bedrag wordt gevraagd als bijdrage in de geleverde zorg voor het dier. Dan is het natuurlijk wel belangrijk om te checken of deze zorg ook daadwerkelijk is geleverd. Is een kitten goed ontwormd en zo nodig ook ontvlooid, gechipt en gevaccineerd? In het laatste geval krijg je een vaccinatieboekje mee.

Je zult niet de eerste zijn die tweehonderd euro betaalt voor een hoopje kat dat onder de vlooien en wormen zit… laat je niet oplichten! In het hoogseizoen gaat het vaak de andere kant op: de gratis kittens vliegen je om de oren. Het kan erg verleidelijk zijn om in een opwelling zo’n kitten mee te nemen, maar bedenk wel dat zo’n onbeschreven blad de nodige kosten met zich mee gaat brengen (zoals eerder gezegd: ontwormen, ontvlooien, vaccineren, chippen en later ook sterilisatie/castratie). Asiels vragen meestal vaste bedragen (vaak incl. castratie/sterilisatie) die heel gunstig zijn.

Aankoopcheck dierenarts

Als de nieuwe spruit er eenmaal is, dan is het verstandig om een korte check te laten uitvoeren door een dierenarts. Al is het maar voor je eigen gemoedsrust. Wij bieden een gratis aankoopcheck aan waarin we het kitten zullen nakijken en vragen zo goed mogelijk zullen beantwoorden. Eventueel kunnen we dit combineren met het geven van een vaccinatie, chippen en/of ontwormen. Laat je nieuwe huisgenootje wel een paar dagen wennen voordat je hem meeneemt naar de praktijk!

Lees ook: 'Gratis gezondheidscontrole voor uw nieuwe kitten'