Uw kat en de hittegolf

Nu de warme temperaturen al een paar weken aanhouden, hebt u misschien ook wel gemerkt dat uw kat zich geen raad meer weet met zichzelf. Bij onze eigen katten zien we ook dat ze te lijden hebben onder de warmte. Ze kunnen geen lekkere plek of houding meer vinden.

We hebben dan ook een lijstje met tips hoe u uw kat kunt helpen tijdens deze hittegolf.

Extra waterbakjes

Net als voor ons geldt, is het voor uw kat ook van belang dat hij voldoende drinkt met deze warmte. U kunt het drinkgedrag van uw kat stimuleren door extra waterbakjes op verschillende plekken door het huis neer te zetten.

Koele snack

U kunt heel makkelijk een verkoelende snack maken door wat natvoer in te vriezen. Zo slaat u twee vliegen in één klap; het is lekker verkoelend én tegelijkertijd is het een beetje “braintraining” waar uw kat even zoet mee is. Wilt u iets simpelers? Gooi dan gewoon wat simpele ijsklontjes door het drinkwater van uw kat. Met zo’n hittegolf zijn we zelf ook gek op ijsjes, dus waarom uw kat niet?

Fijne ligplek

Hebt u bijvoorbeeld een bijkeuken met plavuizen? Dan is dat een prima plaats voor uw kat om te vertoeven. Zo niet, dan kunt u bijvoorbeeld tijdens deze warme dagen een koele ligplek voor uw kat creëren door koelelementen in een theedoek te wikkelen en deze neer te leggen. Vindt uw kat dit maar raar? Misschien helpt het om ze in een kartonnen doos te leggen, de meeste katten zullen zich dan wel laten overhalen om er op te gaan liggen in deze doos.

Witte of dunbehaarde katten

Met name witte katten, maar ook dunbehaarde katten, zijn erg gevoelig voor zonnebrand. Met de kracht die de zon heeft tijdens deze hittegolf, is het erg belangrijk om uw kat tegen zonnebrand te beschermen. Met name de oren en de neusspiegel zijn gevoelig, smeer deze dus is met een factor 50 zonnebrand. De zonnestralen kunnen namelijk ook bij uw kat huidkanker veroorzaken!

Oververhitting

De normale lichaamstemperatuur van de kat ligt tussen de 38,0 en 39,0 graden. Als deze temperatuur stijgt, kan je oververhitting aan de volgende symptomen herkennen: ademen met open bek of bewegende neusvleugels, verminderde eetlust, braken en/of diarree, onrustig gedrag, kwijlen of zelfs een verminderd bewustzijn.

Wat te doen bij oververhitting?

Het is belangrijk om uw kat zo snel mogelijk af te laten koelen. Leg bijvoorbeeld een natte, koele theedoek tegen zijn buik. Let er op dat je het koelen altijd via de buik doet en niet via de rug. Vervolgens neemt u contact op met uw dierenarts. Deze zal u zo snel mogelijk langs laten komen zodat er bijvoorbeeld een verkoelend infuus geplaatst kan worden. Zorg dat u wel echt even van tevoren belt, zodat alles al klaargelegd kan worden voor uw oververhitte kat.

Bij vragen kunt u ons natuurlijk bellen op 038 – 202 24 62 of mailen op info@kattenkliniekzwolle.nl.