Hoe maak ik mijn kat gelukkig?

De kat is een populair huisdier, met name omdat je er op het eerste gezicht niet zoveel werk mee hebt. Als je kat lekker naar buiten kan, jij de kattenbak goed schoonhoudt en op tijd het eten en drinken aanvult, dan klopt dat vaak ook wel. Katten hebben echter naast eten, drinken en een schone kattenbak nog een aantal basisbehoeften. Bij buitenkatten wordt hier vaak al automatisch aan voldaan, omdat ze deze behoeften gedeeltelijk buiten vervuld zien. Eenmaal thuisgekomen eten ze wat en kruipen vervolgens in hun mandje, om er later weer op uit te trekken. Een ander verhaal wordt het als de kat niet naar buiten mag, als er meerdere katten in hetzelfde huis wonen of als er plotselinge veranderingen in het huis plaatsvinden.

Katten houden van voorspelbaarheid, dit geeft hen een gevoel van veiligheid. Indien er om hen heen dingen gebeuren waar ze niet gelukkig van worden, dan kroppen ze de negatieve spanningen vaak heel lang op. En dan ineens is het mis... de kat plast buiten de kattenbak of vertoont agressie. In deze adviesbrief een overzicht van de basisbehoeften van een kat. Als je hieraan voldoet dan wordt de kans op een kat met probleemgedrag in elk geval een flink stuk verkleind!

Schone kattenbak

Katten zijn erg hygiënische dieren die er een hekel aan hebben om op een gebruikte kattenbak te zitten. Als je één kat in huis hebt dan heb je in principe aan twee kattenbakken voldoende, een kat plast en poept namelijk liever niet op dezelfde kattenbak. Als je meerdere katten in huis hebt dan is de richtlijn om zoveel kattenbakken te hebben als het aantal katten + één extra. De kattenbakken moeten goed schoongehouden worden, minimaal één keer per dag de urine en ontlasting eruit scheppen en wekelijks de gehele vulling vernieuwen.

Veilige en prettige ligplaatsen

Zorg voor plekken waar de kat op de uitkijk kan gaan zitten, waar hij zich kan verstoppen en waar hij kan slapen. Geen kat is hetzelfde, de een slaapt het liefst in de woonkamer op de krabpaal, terwijl een ander zich liever op de slaapkamer in je sokkenla nestelt. Geef je kat dus de keuze en varieer in hoge uitkijkplaatsen en veilige 'holletjes' in verschillende ruimtes van je huis. Deze ruimtes moeten wel vrij toegankelijk zijn voor je kat. Katten houden erg van warmte en zonlicht, dus kijk ook of er in de buurt van de radiator of achter het raam waar 's ochtends de zon naar binnen schijnt een mooi plekje beschikbaar is. Tenslotte hoeft het helemaal niet duur of fancy te zijn: een fleecedeken in een kartonnen doos of een oude wollen trui op een kast is ook prima!

Spelen en jagen

Je zou het misschien niet direct zeggen, maar katten zijn actieve dieren. Het feit dat wij ze vaak zien terwijl ze opgekruld op een dekentje liggen te slapen, wil niet zeggen dat ze dit de gehele dag doen. Mogelijk is je kleine huistijger de gehele nacht op pad geweest of, het andere uiterste, verveelt hij zich zo dat slapen de minst vervelende optie is. Met name jonge en volwassen katten zijn dol op onderzoeken en jagen. Het is belangrijk om ze voldoende spel en jaagmogelijkheden te bieden, zodat de kat voldoende prikkels krijgt op een dag. Met voeding kan je een heleboel doen: doe het etensbakje de deur uit en stop brokjes in het vervolg in (zelfgemaakte) voerspellen. Voor ideeën kijk je op www.foodpuzzlesforcats.com. Spelen met je kat zou een dagelijks terugkerend ritueel moeten zijn: koop of maak een aantal speelhengels en balletjes om je kat mee door het huis te laten racen. Een laserlampje is geen geschikt speeltje voor katten, ze raken er gefrustreerd door en je kan er probleemgedrag mee creëren.

Oudere katten zijn minder actief, maar hier kan ook een medische oorzaak aan ten grondslag liggen. Doordat katten hun lichaam gedurende hun leven fors belasten door het maken van grote sprongen en andere acrobatische toeren hebben ze vanaf een jaar of tien vaak last van gewrichtsslijtage, oftewel artrose. Dagelijks een kleine dosis pijnstilling kan de laatste jaren van uw kat een heel stuk aangenamer maken, overleg hierover met de dierenarts!

Interactie met huisgenoten

De meeste katten houden van aandacht, maar de manier waarop ze die het liefst ontvangen verschilt nogal eens. Katten houden van voorspelbaarheid, dus onverwacht een aai over de bol wordt niet altijd gewaardeerd. Ook vinden niet alle katten het prettig om zomaar opgetild te worden. Laat de kat naar jou toekomen en knuffel samen. Aai vooral rondom de kop en minder ter hoogte van de buik of de staart, al zijn er natuurlijk katten die dit wel heel fijn vinden. Let bij het aaien goed op de lichaamstaal; oren opzij is een teken van irritatie en agressie, de oren plat is een teken van angst. Slaan met de staart is opwinding en vaak irritatie en frustratie. Een opgezette staart of rugharen is ook opwinding, dit kan zowel positief (bij blij begroeten) als negatief zijn (bij angst of agressie). Waarschuwt de kat door irritatie te laten zien, stop dan met aaien vóórdat het escaleert en je kat agressie inzet.

Zoals eerder al genoemd zijn veiligheid en voorspelbaarheid erg belangrijk voor een gelukkige kat. Dit betekent dat je je kat nooit mag straffen door iets onprettigs met de kat te doen, zoals een tik geven, natspuiten met de plantenspuit of hem te laten schrikken door iets naar hem te gooien. Op deze manier krijg je vooral een gestreste kat en dat doet meer kwaad dan goed, al  lijkt dat op het eerste gezicht niet zo. Meer tips over hoe je kat dan wel opvoedt staan in de adviesbrief 'Hoe voed ik mijn kat op'.

Communicatie door middel van geuren

katten communiceren voor een groot gedeelte via geuren, probeer dit te respecteren. het ruiken van hun eigen geur en andere vertrouwde geuren maakt dat een kat zich veilig voelt. ze verspreiden hun eigen feromonen door het geven van kopjes en door krabben. was dus niet elke week alle dekentjes, maar klop ze uit of stofzuig ze. natuurlijk is af en toe wassen goed, maar gooi dan niet alles tegelijk in de wasmachine.

Meerdere huisdieren of een angstige kat?

Voor elke kat is het fijn om op meerdere plekken in huis kattenvoorzieningen te vinden, maar als je meerdere katten hebt of een angstige kat is dit een 'must'. Creëer meerdere 'basisstations' voor de kat, bijvoorbeeld op elke verdieping. Hierbij doelen we op voedsel, water, een krabmogelijkheid, een fijne en veilige ligplek en een kattenbak. Dit hoeft niet allemaal op één vierkante meter, liever niet zelfs, maar wel gemakkelijk bereikbaar.

Met deze tips maak je van jouw kat een gelukkige kat! Mocht je naar aanleiding van deze adviesbrief nog vragen hebben dan kan je contact opnemen met onze kliniek.