December gevaren

Met alle feestdagen en tradities in de maand december, liggen er hoop gevaren op de loer voor uw kat. Planten, etenswaren en andere gevaren… Wij zetten voor u op een rijtje waar u uw kat voor moet beschermen in december.

Planten

  • Kerstster, maretak, hulst, kerstroos, amaryllis. Het ziet er zo gezellig uit in huis, een vrolijk kerststukje. Helaas zijn veel planten die gebruikt worden in december giftig en dus gevaarlijk voor uw kat. Gelukkig zijn er genoeg kunst varianten!
  • Kerstboom. De naalden van uw kerstboom zijn giftig en daarnaast ook nog dusdanig sterk, dat ze bij het opeten in het ergste geval de darmen kunnen perforeren. Let er ook op dat uw kat geen water drinkt van de kerstboom of dat er naalden in het waterbakje van uw kat terecht komen. Het spreekt natuurlijk voor zich dat u uw kat hiervoor niet hoeft te beschermen als u een kunst kerstboom hebt.

Voedsel

Vergiftigingen door voedsel komen bij katten minder voor dan bij honden, katten zijn over het algemeen iets kieskeuriger in hun voedselopname. Desondanks willen we deze gevaren toch nog even noemen.

  • Chocolade. Misschien wel de bekendste giftige snoepvariant. Uw kat is vast geen ‘chocaholic’, maar leg voor de zekerheid de chocolade letters in een kast.
  • Rozijnen. Een stukje kerststol is voor uw kat uit den boze, rozijnen kunnen namelijk nierfalen veroorzaken.
  • Botresten. Na het heerlijke kerstdiner niet direct de tafel afruimen? Let op dat uw kat er niet met de vleesresten vandoor gaat en daarbij eventuele botjes op eet, of misschien zelfs een netje van de rollade. De gevolgen hiervan kunnen groot zijn voor het maagdarmkanaal van uw kat.

Overige

Voor uw kerstboom adviseren wij om plastic kerstballen aan te schaffen. De glazen varianten veroorzaken dikwijls vervelende wonden bij uw kat als hij er mee gaat spelen. Daarnaast is het altijd belangrijk om in de gaten te houden waar uw kat mee speelt. Slingers, haakjes van kerstballen en andere versieringen kunnen bij inname een gevaar vormen voor uw kat.

Krijgen we deze december een witte kerst? Berg dan goed uw antivries voor de auto op. Dit zoete goedje kan lever- en nierschade veroorzaken.

ten allen tijde geldt natuurlijk; als u twijfelt of uw kat iets gevaarlijks heeft gegeten, kunt u contact met ons opnemen.

Ons artikel 'Uw kat en oud en nieuw' al gelezen?