Column: ''If it fits, I sits''

Katten en dozen.. doorgaans een fantastische combinatie. U zult niet de eerste zijn die een superdeluxe nieuwe krabpaal voor uw kat koopt, waarna uw kat pontificaal in de kartonnen verpakking gaat zitten en daar niet van plan is uit te komen. Hoezo nieuwe krabpaal?

Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht is gebleken dat het stressniveau van katten wordt verlaagd als ze zich kunnen verschuilen in een doos. Katten die toegang hebben tot een doos raken sneller gewend aan hun omgeving en zoeken eerder contact met mensen.

Er bestaan allerlei grappige filmpjes van katten die zich in steeds kleinere doosjes wurmen. Leuk om naar te kijken! Helaas maken wij als dierenartsen ook weleens minder leuke dingen mee met katten met dozen-obsessies. Zo was daar Gompie. Zijn baasjes zouden de volgende dag op vakantie gaan en hadden vast wat spullen uit de schuur gehaald, waaronder een koelbox. Die stond alvast in de keuken, klaar om ingepakt te worden. Gompie vond de box zo interessant dat hij erin sprong, waarschijnlijk net nadat de eigenaren gingen slapen. U raadt het al, het ding klapte dicht en Gompie kwam er met geen mogelijkheid meer uit. Pas de volgende ochtend kwamen Gompies baasjes erachter wat voor vreselijk ongeluk er was gebeurd, maar toen was het al te laat. Het voorval was Gompie fataal geworden. Verschrikkelijk! De eigenaren hebben nog lang met een schuldgevoel gekampt.

Gelukkig bestaan er ook verhalen van katten in kleine ruimtes met een happy end. Zo was daar onlangs poes Kitty. Zij was al ruim twee weken vermist, tot verdriet van haar baasjes. Kitty’s eigenaren begonnen langzaam de hoop te verliezen dat ze haar levend terug zouden zien, totdat ze een rondje met de hond maakten rondom hun woning op het industrieterrein. De hond leek ergens door gealarmeerd en liep richting een afgesloten container. En warempel, daar klonk een luid gemiauw uit! Het zou toch niet..? Ja hoor, bij het openen van de container kwam een sterk vermagerde, maar dolblije Kitty hen tegemoet! Wat een wonder! In extase belden haar eigenaren naar onze praktijk, omdat ze toch wel erg was vermagerd en ook niet had kunnen drinken. Wij hebben daarom vocht toegediend en een paar blikjes speciale voeding met extra energie mee gegeven. Zelfs in de praktijk spinde Kitty continu van blijdschap, het leek erop alsof ze zelf ook niet meer had verwacht dat iemand haar zou redden. Kitty heeft inmiddels haar plekje thuis weer helemaal gevonden en geniet van alle aandacht die ze krijgt,zoals u kunt zien op de foto hier onder.