Gebitsverzorging bij de kat

Tandenpoetsen is bij de meeste katten niet te doen. En dat terwijl een schoon gebit erg belangrijk is voor een goede gezondheid! Vanuit ontstekingen in de bek kunnen bacteriĆ«n via de bloedbaan in het hart, de lever en nieren vastlopen. Ook kan je kat zijn/haar tanden verliezen, dit is een erg pijnlijk proces. Bij elke maaltijd vormt zich een laagje tandplak op de kiezen en tanden van je kat. Met calcium uit het speeksel wordt dit tandsteen. Het tandsteen is ruw en irriteert het tandvlees. Bovendien is het een ideale plek voor bacteriĆ«n. Als dit aan de hand is, merk je dat vaak aan stank uit het bekje. 

Om het gebit gezond te houden is het dus belangrijk het tandplak te verwijderen. Als poetsen lukt is dit nog steeds het beste advies. Gebruik hiervoor een tandpasta speciaal voor katten (zonder fluoride). Als het met een borstel niet lukt, is poetsen met een gaasje om je vinger een goed alternatief. Richt je met name op de buitenkant van de bovenste kiezen, hier hoopt zich het meest tandplak op. De binnenkant van het gebit hoef je niet te poetsen, hier zien we maar weinig problemen over het algemeen. 

Gelukkig zijn er ook alternatieven als poetsen niet lukt:

  • Vet aquadent (mondwater): dit kun je toevoegen aan het drinkwater van je kat. Elke keer als je kat drinkt ‘poetst’ hij/zij de tanden!
  • Buccofresh of dentacomplex: een poeder op basis van algen die je over het eten van je kat doet. Zorgt ervoor dat de plaque laag verweekt wordt en helpt nieuwe aanslag voorkomen.
  • Hill’s t/d (dental health) of en ook de Hills onderhoudsvoeding (Vet Essentials kitten, young adult en mature): voeding die zorgt voor een gezond gebit. De brokjes zijn relatief groot en vezelig. Omdat ze niet meteen door midden breken bij het kauwen poetsen de brokjes de tanden en kiezen als het ware dus tijdens het eten. Ook zitten er stoffen in die ervoor zorgen dat er minder tandplak wordt opgebouwd. 
  • Dentisept: dit is een zelfklevende tandpasta. Met een tube brengt u dit aan en de kat doet zelf de rest met zijn tong.

Katten zijn erg kieskeurig, dus het is soms even zoeken wat voor jouw kat het beste werkt. Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan het alleen nog door ons verwijderd worden. Je kat moet dan onder narcose. Met een snel trillend apparaat halen we het tandsteen van de kiezen en tanden. 

Tijdens de jaarlijkse gezondheidscontrole kijken we altijd naar het gebit. Mocht het gebit van je kat al een tijdje niet gecontroleerd zijn, heeft hij/zij een slechte adem en/of moeite met eten? Tijdens de maand van het gebit (februari) kun je het gebit gratis laten controleren. Maak je wel even een afspraak?