Januari: Seniorencheck

De maand januari staat bij ons in het teken van senioren. Wij merken dat seniorkatten vaak met bepaalde problemen te kampen hebben die in een beginstadium over het hoofd worden gezien. Katten zijn namelijk meesters in het verbergen van klachten! Subtiel gewichtsverlies, een iets afgenomen eetlust, niet meer zo goed kunnen springen... het valt niet direct op en soms wordt het als ‘normaal’ of ‘ouderdom’ bestempeld. Pas in een laat stadium merkt u als eigenaar dat uw kat niet lekker in zijn vel zit en dan is het lastiger om uw kat te behandelen dan wanneer we eerder kunnen ingrijpen. Een vroege diagnose leidt tot een eerdere behandeling en een betere preventie. En is er niets aan de hand, dan is het toch prettig om bepaalde basiswaarden te hebben van uw kat om die in de toekomst te kunnen vergelijken.

Dat is waarom we de senior check-up in het leven hebben geroepen!

Wat checken we precies? 

Het is de bedoeling dat u, als u hier bent, eerst een vragenlijst invult om samen te kunnen bepalen of daaruit al bijzonderheden naar voren komen. In de tijd dat u deze vragenlijst invult, kanuw kat wennen aan de ruimte waarin wij straks de check zullen uitvoeren. Vervolgens checken wij de bloeddruk, het gebit, het gewicht en de nagels van uw kat. Verder onderzoeken wij ook de door u meegebrachte urine. De check wordt in principe uitgevoerd door één van onze assistentes, soms begeleid door de dierenarts.

Waar zijn we naar op zoek? 

Aandoeningen die zeer veel bij senior katten voorkomen, zijn nierfalen, artrose, schildklierproblemen, gebitsproblemen en een te hoge bloeddruk. Na de check-up hebben we een eerste indicatie van hoe het met uw kat gaat en of één van deze aandoeningen een rol zou kunnen spelen. Als het nodig is om verder onderzoek te doen of om op consult te komen bij de dierenarts, dan wordt dit uiteraard met u overlegd en maken we samen een plan van aanpak. We hopen natuurlijk dat dat niet nodig is en dat uw kat kerngezond is!

Wat bedragen de kosten? 

De all-in prijs voor deze check is 25 euro, terwijl u normaal gesproken voor de losse onderdelen van de checks in totaal ruim 75 euro kwijt bent! Eventuele vervolgonderzoeken of consulten bij de dierenarts zitten niet bij deze prijs in.

Hoe verzamelt u urine? 

Het nakijken van de urine van uw kat is een belangrijk onderdeel van de check-up, want aan de concentratie van de urine kunnen we zien of uw kat mogelijk nierfalen heeft. Bovendien controleren we direct op suikerziekte.

Aan u dus de eer om zo vers mogelijke urine (liefst max. 4 uur oud) mee te nemen. Maakt u hiervoor eerst de kattenbak goed schoon en spoel ruim na met water. Doe dan een gesnipperde plastic zak of speciale plastic kattenbakkorrels in de bak (bij ons verkrijgbaar). Hopelijk plast uw kat vrij vlot op deze bak. De urine wordt niet opgenomen, dus kunt u deze met een spuitje eenvoudig opzuigen en meenemen naar de praktijk. Bewaar de urine tot die tijd in de koelkast.

U kunt ons bellen of mailen voor een afspraak binnen onze ruime openingstijden.