Gevaren van de processierups

U heeft er vast al van alles over gehoord op het nieuws of op social media: de eikenprocessierups houdt de gemoederen flink bezig. Ook in Zwolle zijn ze al in grote getale gesignaleerd.

Niet alleen bij mensen, maar ook bij katten en andere dieren kan deze processierups vervelende gevolgen hebben. Wij hebben in de kliniek al enkele katten behandeld die helaas slachtoffer zijn geworden van de processierups.

Klachten

De processierups is een rups van maximaal 3 cm lang die erg harig is. Het zijn deze zogenaamde kleine brandharen die de klachten veroorzaken wanneer katten daar mee in aanraking komen. Dat kan door direct contact met de rups (snuffelen aan een nest bijvoorbeeld) maar ook wanneer de brandharen op de vacht terecht gekomen zijn en de kat zich vervolgens poetst.

Katten kunnen de volgende klachten krijgen:

  • zwelling van tong en lippen met eventueel blaarvorming
  • heftig wrijven met pootjes over de snuit of over de grond
  • ademhalingsproblemen (bijvoorbeeld hoesten)
  • kokhalzen en/of braken
  • kwijlen en/of slikproblemen
  •  tranen
  •  rode en gezwollen slijmvliezen in het oog
  •  huidklachten (minder frequent dankzij de vacht): bijvoorbeeld rode jeukende bultjes/ blaarvorming op de dunbehaarde delen van het lichaam

Behandeling

Het is belangrijk dat u ons direct belt als uw kat één van de bovenstaande symptomen heeft of u vermoedt dat uw kat in contact is geweest met de brandharen van de processierups. De gevolgen kunnen namelijk heel heftig zijn, dus we willen zo snel mogelijk starten met de behandeling. De behandeling van uw kat zal bestaan uit het bestrijden van de allergische reactie, pijnbestrijding en ondersteunde behandeling bij braken. En natuurlijk het uitwassen of -spoelen van de brandhaartjes van de processierups (niet zelf eruit krabben of aaien, het geeft immers ook bij mensen een heftige reactie op de huid en de haartjes worden op deze manier verder verspreid!). Zelf moet u de kleedjes en mandjes en dergelijke van de kat uitwassen. De haartjes van de processierups kunnen daar ook in gaan zitten en nog meer problemen veroorzaken.

Voorkomen

Normaal zeggen we “voorkomen is beter dan genezen”. Het is echter lastig om te voorkomen dat katten in contact komen met de processierups. Katten spelen en vangen graag van alles dat beweegt en klimmen ook graag in bomen. Het beste advies zou zijn uw kat uit de buurt te houden van eikenbomen…..

*Op de onderstaande foto ziet u zweren op de tong van een kat, veroorzaakt door de processierups.