Welk vlooienmiddel is geschikt

Er zijn ontzettend veel middelen op de markt om vlooien mee te bestrijden met allemaal hun eigen voor- en nadelen, maar hoe weet u nu welk middel voor u en uw kat het beste is? In dit artikel lichten we verschillende eigenschappen van vlooienmiddelen toe, zodat u makkelijker een keuze kunt maken.

Toedieningswijze

Om het bestrijden van de vlooien voor uzelf zo gemakkelijk mogelijk te maken, zijn er verschillende manieren om een vlooienmiddel toe te dienen. De belangrijkste methoden om vlooien aan te pakken zijn door een pipet, een tablet of een vlooienband.

De pipet is de meest gebruikte methode. Even zorgen dat de kat stil zit, een goede scheiding in de vacht maken en vervolgens de vlooienpipet op de huid aanbrengen.

Pipetten tegen vlooien ruiken voor katten erg vreemd en sommige katten zijn hier dan ook geen fan van. Hebt u een kat die zich makkelijk laat overhalen door wat lekkers te eten? Dan is een tablet tegen vlooien voor u misschien een uitkomst. Deze mag u natuurlijk ook verstoppen in iets lekkers.

Een vlooienband werkt vaak voor een langere periode, wat natuurlijk een groot voordeel is. Daardoor is dit financieel gezien vaak de goedkoopste optie om vlooien te pakken. Er zijn veel verschillende vlooienbanden op de markt, maar helaas werken ze niet allemaal naar behoren. Wij verkopen zelf alleen vlooienbanden waarvan wij zeker weten dat ze goed werken. Er bestaat met een bandje natuurlijk wel een risico dat uw kat ergens aan kan blijven haken, dus u zult zelf het beste kunnen bepalen of een vlooienband geschikt is om de vlooien van uw kat te bestrijden.

Werking

Er zijn middelen op de markt die alleen werken tegen vlooien, middelen die werken tegen vlooien en teken, middelen die werken tegen vlooien en wormen en tegenwoordig zelfs middelen die werken tegen alle drie; vlooien, teken én wormen. Samen met onze assistentes kunt u een inschatting maken op welke van deze parasieten uw kat een risico loopt en daar de bestrijding op aanpassen.

We hebben tegenwoordig helaas ook te maken met een resistentie probleem onder de vlooien. Dit betekent dat de vlooien zich zodanig aangepast hebben, dat ze niet meer gevoelig zijn voor bepaalde middelen tegen vlooien. Wij zien dit met name veel bij vlooienmiddelen waar de werkzame stof ‘Fipronil’ in zit, daarom raden wij deze middelen af.

Veel middelen tegen vlooien werken 4 weken of één maand, maar inmiddels zijn er ook middelen verkrijgbaar die een langere periode werken. Ook dit kunt u meenemen in uw keuze voor een product tegen vlooien.

Vlooienallergie

Een vlooienallergie uit zich vaak door veel jeuk en korstjes op specifieke plekken op het lichaam van de kat, bijvoorbeeld vlak voor de staart. Heeft uw kat ook een allergie voor vlooien? Dan is het belangrijk om de vlooienbestrijding goed op peil te houden. Het hele jaar door preventief behandelen tegen vlooien is ons advies om deze problemen te voorkomen. Er zijn verschillende middelen op de markt die specifiek helpen bij een vlooienallergie.

Het kiezen van een geschikt middel is, zoals u leest, van veel factoren afhankelijk. Komt uw kat wel of niet in aanraking met andere katten? Laat deze zich makkelijk behandelen? Wat is er voor u financieel mogelijk? Gelukkig bestaat er een ruime keuze aan middelen om vlooien te bestrijden en samen met onze assistentes kunt u een oplossing op maat vinden voor u en uw kat!