Urine opvangen doe je zo

U belt ons omdat uw kat in huis plast of misschien hebt u bloed bij de urine van uw kat gezien. dan is ons eerste advies altijd om de urine van uw kat op te vangen, zodat we die na kunnen kijken. uiteraard is dat makkelijker gezegd dan gedaan. hoe moet dat nou eigenlijk, urine verzamelen van de kat?

Er zijn verschillende mogelijkheden om de urine van uw kat op te vangen. 

Bij De Kattenkliniek kunt u KatKor verkrijgen. Dit zijn plastic kattenbakkorrels. U doet deze korrels in een schone(!) kattenbak. Zo heeft uw kat wel wat te graven en grabbelen, maar de urine wordt niet geabsorbeerd door de korrels. Er wordt een pipetje mee geleverd om de urine op te zuigen en een buisje om het in te doen. Nu is het een kwestie van wachten totdat de kat een plasje gaat doen! Is uw kat minder kieskeurig wat betreft de kattenbakvulling? Dan zou u dit zelfde principe kunnen toepassen met een in stukjes geknipte vuilniszak en een spuitje om de urine op te zuigen. In een enkel geval plast de kat nog liever op een volledig lege kattenbak, dan met deze afwijkende vullingen. Ook dit is het proberen waard.Soms helpt het om twee zakjes KatKor te gebruiken om wat meer vulling van de bak te krijgen. Wij hebben ook hydrofoob zand, wat hetzelfde werkt als de KatKor, maar veel fijner is. De meeste katten hebben namelijk een voorkeur voor fijnere kattenbakvulling.Eventueel kunt u uw kat met deze aangepaste kattenbak tijdelijk opsluiten in bijvoorbeeld de badkamer (liever niet natuurlijk). Mocht de kat dan weigeren op deze bak te plassen maar het er wel naast doen, dan kunt u de urine van de vloer opzuigen.

Wat het opvangen van de urine van uw kat misschien wel het allerlastigste maakt, is dat wij voor de meeste onderzoeken verse urine nodig hebben. Als de urine te oud is, is het onderzoek van de urine niet meer betrouwbaar. De urine mag maximaal drie uur oud zijn en dient in de tussentijd in de koelkast bewaard te zijn gebleven. Het mooiste is als het helemaal niet in de koelkast heeft gestaan, maar u rechtstreeks naar ons toe gaat. U kunt het urinemonster afgeven tijdens openingstijden van De Kattenkliniek en hoeft er dus niet apart een afspraak voor te maken. Let wel even op onze aangepaste openingstijden in verband met het coronavirus. 

Hebt u al van alles geprobeerd maar lukt het u niet om de urine op te vangen? Neem dan contact op met ons. Wij hebben nog wat andere opties voor u, zoals het opvangen van de urine bij ons in De Kattenkliniek.

Lees ook: 'Column: 'De plaskater'.