Tips ingeven van tabletten

De meeste katteneigenaren weten hoe ontzettend moeilijk het kan zijn om een kat een tablet in te geven. Wij krijgen in de Kattenkliniek regelmatig de vraag of het medicijn ook op een andere manier toegediend kan worden aan de kat, bijvoorbeeld als een drankje. Voor sommige medicijnen is er een alternatief voor de tablet, maar helaas is dit niet voor alle medicijnen mogelijk. Daarom hebben wij voor u een aantal handige tips op een rijtje gezet voor het ingeven van een tablet bij uw kat.

Door wat lekkers

Voor de kat is het het fijnste als het lukt om de medicatie door een beetje voer of wat lekkers te doen. Dit is de minst stressvolle manier voor de kat om de tablet binnen te krijgen. Probeer het eerst met een hele tablet, maar als dit niet lukt mogen veel tabletten ook verpulverd worden (controleer dit wel eerst bij uw dierenarts!). U kunt het medicijn  door natvoer of iets anders lekkers doen, denk bijvoorbeeld aan een klein likje slagroom. Let er op dat u maar een kleine hoeveelheid voer of lekkers gebruikt, zodat uw kat niet een volledige portie op eet en vervolgens alsnog de tablet laat liggen. Vaak werkt het beter als u eerst een klein beetje van dat lekkers zonder tablet geeft en pas daarna met de tablet.

Easypill

De Easypill is een soort kneedgummetje met een lekkere smaak. U kunt een stukje afscheuren en dit om de tablet heen vouwen. Vervolgens biedt u de tablet aan uw kat aan als een snoepje. Geef eerst een klein stukje Easypill zonder tablet, dan trapt uw kat er wat makkelijker in!

Rechtstreeks ingeven

Lukt het niet om uw kat de tablet op te laten eten met wat lekkers, dan is rechtstreeks ingeven de meest doeltreffende manier. Op deze manier weet u zeker dat de kat de hele dosering heeft binnen gekregen. Dit vereist soms enige handigheid. Via de deze link vindt u een filmpje met een hele prettige uitleg over hoe uw het beste uw kat kunt vasthouden om de tablet rechtstreeks in te geven. Daarnaast bespreken ze enkele hulpmiddelen voor het ingeven van tabletten bij katten, waarvan wij hieronder ook nog even een paar kort zullen toelichten.

Pillenschieter

U hebt onze dierenartsen misschien wel eens de pillenschieter zien gebruiken in de spreekkamer. Met dit hulpmiddel kunt u de tablet goed achter in de bek van de kat ingeven. Klem het tabletje er in en schiet deze als het ware achter in de bek. In het filmpje staat uitgelegd hoe u de kat daarbij het beste vast kunt houden. De pillenschieter kunt u bij ons aan de balie kopen.

Spuitje met water

Een andere truc is na het ingeven van de tablet aan uw kat deze weg te spoelen met een klein beetje water. Vul een spuitje met een klein beetje water, ongeveer 2 ml. Na het ingeven van de tablet zet u direct het spuitje met water in de mondhoek van de kat en drukt deze leeg. Op deze manier wordt de kat eigenlijk gedwongen om te slikken, waardoor hij de tablet direct mee slikt als hij deze nog in zijn mond had. Ook dit wordt nog even toegelicht in bovenstaand filmpje.

Pincet

Een nadeel waar we soms tegen aan lopen bij het gebruik van de pillenschieter, is dat de tablet vochtig wordt in de bek van de kat en vervolgens aan de pillenschieter blijft plakken. In dat geval kan het makkelijker zijn om met een pincet te werken. Op deze manier kunt u de tablet ook goed achter in de bek van de kat krijgen, zonder dat u het risico loopt om in de vingers gebeten te worden.

Hebt u het ingeven van de tablet aan uw kat op alle mogelijke manieren geprobeerd, maar blijkt het toch echt een onmogelijke opgave? Het is in veel gevallen niet verstandig om zonder overleg te stoppen met de medicatie. Neem contact op met uw dierenarts om te overleggen wat er verder mogelijk is.

Lees ook: 'Bescherm uw kat tegen December gevaren'.