Kittens

Gefeliciteerd! U bent het trotse baasje van een kitten. Natuurlijk hebt u zorgvuldig nagedacht over de aanschaf van deze kat. Een dier brengt namelijk naast een heleboel liefde en vrolijkheid ook een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. We willen u op de hoogte stellen van de belangrijkste zaken betreffende de eerste levensmaanden van uw kitten.

Voeding

Vraag de fokker (of vorige eigenaar) van uw kitten welk voer de kittens gehad hebben en koop voor minstens één week ook dit voer om de overgang naar uw huis te verzachten. Geef in ieder geval voer speciaal voor kittens en dus niet voor volwassen katten. Als u over wilt gaan op een ander merk dan is dat natuurlijk prima, maar doe dit geleidelijk gedurende ongeveer vijf dagen door de oude brokjes met de nieuwe te mengen. Meng steeds iets meer nieuwe brokjes en minder oude brokjes, totdat u geheel over bent gestapt op de nieuwe brokjes. Als de overgang te snel gebeurt, bestaat de kans dat het kitten diarree krijgt.

Ons wordt vaak gevraagd welke merken voer goed zijn. Dat is best lastig te zeggen, omdat dit van heel veel factoren afhangt. Let er in ieder geval op dat u een voer koopt dat ‘volledig kattenvoer’ is. Dit is bijvoorbeeld lang niet altijd het geval met rauwe vleesvoeding. Daarnaast adviseren we om zowel droogvoer als natvoer te geven, omdat katten vaak te weinig vocht binnenkrijgen als ze alleen droogvoer eten.

Vaccinaties

Uw kitten dient op een leeftijd van negen en twaalf weken te worden ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. Beide ziektes zijn besmettelijk en kunnen zelfs een dodelijke afloop hebben. De vaccinatie op twaalf weken is een zogenaamde ‘booster’ van die van negen weken en erg belangrijk voor een optimale bescherming. Op die momenten krijgt het kitten ook een volledige medische check. Ons advies is om alle katten op 1-jarige leeftijd nogmaals te vaccineren. Als uw kat buiten komt, is het verstandig om vervolgens jaarlijks langs te komen voor een vaccinatie. Blijft uw kat binnen en komt uw kat ook niet op andere manieren in aanraking met andere katten, dan voldoet één vaccinatie per drie jaar. Wij maken voor u graag een advies op maat en u krijgt van ons een oproepje wanneer uw kat weer aan zijn/haar vaccinatie toe is.

Wanneer uw kat meegaat naar het buitenland is het verplicht om hem/haar ook tegen hondsdolheid (= rabiës) in te laten enten. Dit kan vanaf twaalf weken leeftijd. Ook moet uw kat in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort en een chip hebben. Sommige landen hanteren aanvullende eisen voor de invoer van katten, zie ook www.licg.nl voor een up-to-date advies.

Chip

Het is (op dit moment nog) niet verplicht, maar wel erg verstandig om uw kat te laten chippen. Als u eens wist hoeveel gewonde of overleden katten wij jaarlijks in de praktijk binnen krijgen, zonder dat we weten wie de eigenaar is... verschrikkelijk. Ook voor binnenkatten adviseren wij een chip, want stelt u zich eens voor dat hij/zij per ongeluk de benen neemt! Een chip wordt eenvoudig geplaatst onder de huid van het linker schouderblad via een injectie. Dit kan goed zonder narcose. Alle dierenartsen, asiels en dierenambulances kunnen deze chip aflezen.

Ontworming

In onze praktijk gebruiken wij Milbactor als eerste keus ontwormingsmiddel. Dit zijn tabletjes die vrij makkelijk kunnen worden toegediend (wij doen het u graag voor). In de dierenwinkel bestaan allerlei pasta’s en andere producten, waarvan wij niet de garantie kunnen geven dat ze tegen alle soorten wormen werken. Bovendien zien we vaak problemen met toediening en dosering van pasta en bijwerkingen zoals braken en diarree. Soms geven we het middel Stronghold (een pipet), met name als er ook sprake is van een vlooieninfectie. Dit middel werkt wel tegen spoelwormen, maar niet tegen lintwormen.

Vlooien

Bij het geven van de vaccinaties zullen wij uw kitten altijd checken op de aanwezigheid van vlooien(poepjes). Met name in de maanden vanaf het voorjaar tot aan het najaar zijn vlooien actief en is het verstandig preventief te behandelen tegen vlooien. De meeste mensen kiezen ervoor om dit te doen met een pipetje dat tussen de schouderbladen moet worden aangebracht, maar ook een kwalitatief goede vlooienband of speciale tabletten zijn mogelijkheden voor uw kitten.

Let op: niet alle anti-vlo producten hebben een even goede werkzaamheid! Wij krijgen regelmatig dieren op consult die veel last van vlooien hebben, ondanks de toediening van pipetten of andere producten uit de dierenwinkel. Vraag gerust bij ons aan de balie welke producten wij adviseren.

Castratie en sterilisatie

U wilt vast geen sproeiende kater in huis die ook nog de neiging heeft om weg te lopen. En ook een ongeluksnestje zit in een klein hoekje. Ook als u wel een nestje kittens wilt met uw poes, bedenk dan goed: zo’n nestje kittens is schattig, maar ook een hoop werk en de asiels zitten al overvol. Vanaf een halfjaar leeftijd kunnen zowel poes als kater gesteriliseerd/gecastreerd worden. Bij de kater verwijderen wij de testikels; bij een poes worden de eierstokken weggehaald. De seksuele drift verdwijnt hiermee, de katers kunnen geen nakomelingen meer krijgen en de poezen worden niet meer krols. Vanwege allerlei bijwerkingen raden wij af om uw poes ‘aan de pil’ te zetten, met uitzondering van het overbruggen van een korte periode tot aan de sterilisatie.

Vanaf de castratie/sterilisatie dient u uw kitten geen kittenvoer meer te geven, want dan bestaat het risico dat uw dier te zwaar wordt. Sowieso is het verstandig om na de ingreep 20% minder te gaan voeren om dik worden te voorkomen. De stofwisseling verandert namelijk na het weghalen van de geslachtsorganen.

Verzekering

In Nederland worden gelukkig steeds meer dieren verzekerd. Als dierenartsen vinden we dit een goede zaak, omdat we regelmatig niet de optimale behandeling kunnen instellen door financiële beperkingen van de eigenaar. Natuurlijk krijgen de meeste dieren, net als de meeste mensen, pas in een latere fase van hun leven problemen. U zult alleen net zien dat uw kat of kitten relatief jong een poot breekt of een ernstig oogprobleem krijgt. Kunt u de kosten, die soms flink kunnen oplopen, hiervoor dragen? Het laatste wat u als eigenaar, maar ook wij als dierenartsen willen, is een kat laten inslapen omdat er geen geld is voor een behandeling. Denk dus goed na over uw verantwoordelijkheid als eigenaar. Als uw kat of kitten eenmaal een probleem heeft, is het vaak moeilijk om nog een verzekering af te sluiten, daarom is het verstandig om dit al op jonge leeftijd te doen. Met verschillende verzekeraars hebben wij goede ervaringen. Voor extra informatie kunt u altijd contact opnemen met ons.

  

Terug naar Wat we doen